Uchovávanie ovocia sušením patrí medzi najstaršiu konzervačnú metódu, ktorá má svoje korene už v rannom praveku kedy si naši predkovia začali uchovávať rôzne druhy bobúľ a neskôr ovocia. I napriek záplave konzerv a stále väčšieho využívania mrazničiek si sušené plody vydobyli svoje miesto na trhu a ich predaj dokonca stále rastie. Aj my zachovávame tradičnú metódu v podobe sušenia, pričom na získanie kvalitného sušeného produktu využívame kvalitné sušičky ovocia, ktoré zabezpečujú najdôležitejší proces sušenia ovocia; do zahriateho vzduchu prúdiaceho okolo plodov sa odparuje vlhkosť z povrchu sušeného materiálu a zvnútra sa vyrovnáva, aby sa opäť odparila. Tieto procesy prebiehajú tým rýchlejšie, čím vyššia je okolitá teplota. Dôležitú rolu pritom samozrejme hrá i priepustnosť rastlinných tkanív a veľkosť plochy povrchu pretože čím je tkanivo priepustnejšie a plocha väčšia, tým rýchlejšie prebieha sušenie. Najpodstatnejšími podmienkami pre sušenie ovocia sú teda prúdiaci vzduch a teplo. V spôsobe sušenia sa vždy snažíme o to, aby celý proces prebiehal rýchlo a rovnomerne. Dodržujeme optimálne teploty, ktoré sa líšia podľa druhu ovocia a celým procesom sa snažíme v ovocí zachovávať maximum živín.
Sušenie vami prineseného ovocia:
Vaše ovocie umyjeme, nakrájame na plátky (u jabĺk a hrušiek), rozkrojíme na polovice a odkôstkujeme (u kôstkovom ovocí). Následne ovocie uložíme na sušiace rošty a vysušíme v sušičke. Po vysušení ho uložíme do celofánového vrecka.
Podmienky sušenia:
Ovocie musí byť zdravé a zrelé, nie však prezreté. Minimálne množstvo – 50kg čerstvého ovocia (dá sa aj menej ale v tom prípade bude proces sušenia spojený s ďalším zákazníkom).
Čas sušenia: Ovocie šetrne sušíme v priemere 15-25 hodín v závislosti od typu a odrody ovocia. Pomer sušenia: Individuálne v závislosti od typu a odrody ovocia. Príklad: Na 10 kg sušených jabĺk a hrušiek je potrebných 70 – 90 kg čerstvého ovocia podľa odrody. Rezervácia termínu sušenia ovocia na tel. č. 0917 141 409
Cenník sušenia ovocia pre jednotlivcov a domácnosti – za už usušené ovocie
Cena za službu sušenia je odvodená od váhy vysušeného ovocia !!! ( po lopate povedané, nezaujíma nás váha ovocia v surovom stave ale v usušenom stave)
1 kg – 15,00 EUR s DPH sušenie jabĺk alebo hrušiek nami nakrájaných 1 kg – 12,00 EUR s DPH sušenie jabĺk alebo hrušiek nakrájaných zákazníkom 1 kg – 23,00 EUR s DPH sušenie sliviek nami vykôstkovaných 1 kg – 13,00 EUR s DPH sušenie sliviek vykôstkovaných zákazníkom 1 kg – 19,00 EUR s DPH sušenie celých sliviek
Ponuka pre podnikateľské subjekty v oblasti pestovania ovocia
Individuálna dohoda Pre viac info zavolajte na: 0915 470 181 alebo napíšte na [email protected]